Visie

“...wat is adem dan, als het niet het ritme is van de ziel”.

M. Zwetajewa

 

De adem, brug tussen lichaam en geest?

Zo wordt de adem vaak beschreven, als brug tussen lichaam en geest. In mijn ademwerk met mensen ervaar ik nog een andere dimensie, de ziel. In oude culturen was de ziel een gegeven, wat uitdrukking vond in het taalgebruik. In vele talen is er etymologische verwantschap tussen adem en ziel. Vanuit het Latijn kennen we anima (ziel) en animus (geest). Maar animus betekent ook wind en adem. In het Sanskriet betekent âtman ziel, maar ook lucht.

 

âtman
In het Sanskriet betekent âtman ziel en ook lucht.

  

Het middenrif, seismograaf van de ziel

Van de middelbare school herinner ik mij nog levendig hoe de leraar Grieks vertelde dat bij de Griekse dichter Homerus (800 v Chr.) het middenrif gelijk stond aan de ziel. In de strijd was het zaak de tegenstander in het middenrif te raken, want dan raakte je hem in zijn ziel. Dat heeft toen diepe indruk op mij gemaakt en ik heb het nog steeds in mijn herinnering.

 

In de Middeleeuwen werd de bloedstroom gezien als de behuizing van de ziel en dan komen we al wat dichter bij huis. In mijn werk gaat het om de 'innerlijke adem' . Fysiologisch gezien is dan bedoeld de zuurstofvoorziening via het bloed naar de cellen. Het gaat daarin om een vegetatief, zichzelf regulerend systeem. Cornelis Veening en Ilse Middendorf wisten contact te maken met die 'innerlijke', onbewuste adem. Ilse Middendorf 's 'Ervaarbare adem'  ziet zij zelf als een derde weg tussen bewuste en onbewuste adem.

 

De ervaringen opgedaan in contact met de innerlijke adem zou ik de werking van de ziel willen noemen. Cornelis Veening, de grondlegger, spreekt in dit verband over 'das Bewirkende'. Mensen veranderen positief als zij deze kwaliteit van de adem beleven. Psychische en lichamelijke klachten worden vaak als milder ervaren en minder belemmerend, want er is meer draagkracht om er mee om te gaan.

 

Ademen is meer dan lucht binnenhalen

“Als iemand zegt: ‘adem in, adem uit’, dan voel ik weerstand. Dan moet het via mijn hoofd, dat is lastig. Nu snap ik wat 'Adembewust' is. Het gaat niet om de concrete adem, maar om een bepaald bewustzijn. Dit ademwerk brengt me in verbinding met waar ik vandaan kom. Dat vind ik een mysterie. Ik heb een religieuze opvoeding gehad en ik ben gewend om over lichaam, geest en ziel te praten. Nu kan ik dichter bij het begrip ‘ziel’ komen en dat geeft me een gevoel van écht aanwezig kunnen zijn, echt reageren op mensen of bewust kiezen om dat niet te doen,me meer gedragen voelen. Het heeft een hele positieve invloed op mijn leven. Wat ik leer van de adem: het is er, het ontstaat.

Cliënt, dansdocent, 67 jaar

 

Blog Bestaat de ziel?

De kunst van het ademen

Oorsprong en achtergronden

 

Interessant

'Geduld is nodig, maar het werk geeft ook veel plezier'.