Het ademtraject in de praktijk

“In de oorspronkelijke adembeweging ligt het therapeutische werk.”

Irmela Halstenbach

Lees meer

 

Of je nu voor een individuele sessie komt of een groepsles, we hebben eerst een telefonisch gesprek om af te tasten of je bij mij aan het goede adres bent. In de eerste sessie bespreken we waar je last van hebt en hoe en wanneer dat mogelijk is ontstaan. Tijdens een adembehandeling kun je ervaren of mijn aanpak je bevalt. Daarna bespreken we waar we aan kunnen werken.

 

Aandacht richten, gewaarworden, ademen

In de eerste lessen leer je in oefeningen en de behandeling op de tafel je aandacht zo te richten op je lijf, dat het gesprek met de adem op gang kan komen. De anatomie van de adem kan interessant en nuttig te zijn als je erover hoort, maar je zult vooral aan den lijve ervaren wat de adem van ons vraagt qua aandacht, houding en beweeglijkheid om goed te kunnen functioneren. Je raakt geleidelijk aan vertrouwd met de ademwetmatigheden, zoals die door Ilse Middendorf zijn geformuleerd. Het gaat dan om:

  • de ontwikkeling van een goede spierspanning (eutonie) als voorwaarde voor een gezonde adem
  • de driegeleding van het eigen ademritme met daarin de aandacht voor de adempauze
  • de functies van de drie ademruimten in de romp om tot een volledige adem te komen
  • inzicht dat de adem een innerlijke lichamelijke beweeglijkheid van ons vraagt
  • maar ook een psychische: we moeten hem toelaten

 

Geleidelijk aan worden je adempatronen duidelijk en waarom je ademt zoals je gewend bent. Hoe is dat vanuit je biografie zo gegroeid? Psychische thema's dienen zich dan aan: weerbaarder worden, omgaan met depressieve gevoelens, je gemakkelijker uiten. Het is vruchtbaar om naast de individuele lessen deel te nemen aan de ademwerkplaats. De oefeningen komen dan in een logischer verband te staan. Oefenen in een groep heeft meerwaarde. Met elkaar vinden we gemakkelijker woorden voor moeilijk te verwoorden ervaringen.

 

Duur van het ademtraject

Dat is heel verschillend. Een enkeling heeft genoeg aan 2 of 3 sessies. Een kleine groep is tevreden met het resultaat na 10 tot 20 lessen. Het merendeel van mijn cliënten blijft echter jaren komen. Zij integreren dit ademwerk in hun dagelijks leven en gebruiken de oefeningen als preventie en ondersteuning. Of zij blijven komen omdat zij de aandacht voor hun adem ervaren als een wezenlijke bijdrage aan de kwaliteit van hun bestaan.

 

“Ik kom hier nu al jaren, maar iedere keer wordt er iets nieuws in mij aangeraakt, letterlijk en figuurlijk”.

Cliënt, 63 jaar, ondernemer

 

Kosten

€ 75,-- per sessie van 5 kwartier.

De kosten van een workshop zijn afhankelijk van het aantal uren en variëren van € 50,- tot € 100,-

De sessies worden niet door de ziektekostenverzekering vergoed.

 

Blog: De adem kent geen goed of fout