De innerlijke adem

een andere kijk op ademhalen

“Het zijn de zachte krachten die het leven dragen”

Romano Guardini

 

Ben je op zoek naar meer gemak bij het ademen, meer ademruimte, meer beweeglijkheid? Verlang je naar meer vitaliteit, veerkracht en bezieling?

Wil je meer weten over het verband tussen je klachten en de adem?

Ben je nieuwsgierig naar wat je adem voor je kan betekenen?

 

Ademen staat in de belangstelling, zeker de laatste maanden nu het coronavirus de samenleving in zijn greep heeft. Collectief lijken we de adem in te houden. Ook na herstel van Covid-19  houden veel mensen ademhalings- en andere klachten.

Behandeling van ademhalingsklachten is over het algemeen gericht op ontspanning, stressvermindering en verbetering van de conditie en het immuunsysteem. Over ademhaling wordt wel gesproken als iets dat ‘getraind’ kan worden, waardoor je met een beetje discipline in zes weken van je klachten af kunt zijn. 

 

Ademhaling kan getraind worden, maar je adem ook? Adem is meer dan een middel om fysiek en psychisch gezond te worden en te blijven. Hoe je ademhaalt is slechts een aspect van het ademen. Wat het meer is kan je ontdekken in een boeiend en verrijkend traject.

 

“Tot mijn verrassing lag de focus niet zo op de adem. We waren op verschillende manieren met mijn lijf en geest bezig, heel organisch. Ik kreeg meer bewustzijn hoe alles met elkaar verweven is. Hoe bijvoorbeeld de stand van je bekken en hoe je loopt en beweegt invloed hebben op je adem. Ik heb veel over mijn eigen lijf, mijn ‘behuizing’ geleerd. Ik ging meer fysieke ruimte voelen, maar daarmee ook meer ruimte in mijn hoofd. Het heeft veel ontwikkeling in me teweeggebracht. Dat heeft impact op hoe ik werk, en op mijn klachten. Heel bevrijdend.”

 

Zoë, grafisch vormgever, 45 jaar

 

Geïnspireerd door ‘De ervaarbare adem’ van de Duitse adempedagoge, professor Ilse Middendorf (1910 -2009) onderzoek ik al meer dan 25 jaar het verschijnsel ‘adem’ in al zijn facetten. Om de adem als een levendige substantie in ons te kunnen ervaren, dienen we ruimte te maken in ons lichaam, zodat hij er vrij kan stromen. In toegewijde beweging kan je individueel op zoek naar hoe en waar jij in jouw lijf de adem belemmert. Je krijgt meer inzicht in je klachten en je adem wordt persoonlijker. Je leert je ‘innerlijke’ adem kennen. Heb je de werking daarvan ervaren, dan wil misschien wel je adem tot je metgezel maken.

 

Ademen met je hele lijf, een andere kijk op ademhalen.

 

In mijn werk maak ik een onderscheid tussen de longenadem (de ‘uitwendige’ adem) en de zuurstofvoorziening door het bloed naar de cellen, de ‘inwendige’ of ook wel ‘innerlijke’ adem genoemd. De innerlijke adem onttrekt zich aan ons bewustzijn, maar we kunnen zijn werking ervaren door in beweging de adem toe te laten en vervolgens naar binnen te keren. Daarmee lichten we een tipje op van de sluier die over ons onderbewustzijn hangt. Je klachten en patronen komen dan in een ander licht te staan. Oud zeer en verdriet vinden een bedding.

 

Het concept ‘innerlijke adem’ komt van de Nederlander Cornelis Veening. Ilse Middendorf was dertig jaar zijn leerlinge. Lees meer over hen beiden bij de blogs.

 

“Je kunt je adem maar beter met rust laten, dat doe je toch vanzelf goed?”.

 

Dat hoor ik vaak als ik vertel over mijn werk. Ademen gaat inderdaad vanzelf, we hoeven er niet over na te denken. Het wordt gereguleerd, naar behoefte, vanuit het ademcentrum in de hersenstam. Maar na een schrikreactie, ziekte, chronische pijn of rouwproces kan de adequate ‘stressreactie’ van het ademcentrum een patroon worden. Het ademcentrum wordt dan structureel ontregeld. Dit heeft vaak verstrekkende gevolgen voor het functioneren van de organen, voor onze spierspanning, voor ons gevoel van rust en welbevinden.

Wat je hebt meegemaakt, fysiek en psychisch, kun je terugvinden in je adempatroon. Je adem is dus uniek. Daarom bied ik geen ‘ademtechnieken’ aan, maar gaan we samen op zoek naar de dieperliggende oorzaken van je ademgewoonten.

Hoe we dat doen? Kijk bij ‘aandachtige beweging’ en de ‘adembehandeling’.

 

“Adem is beweging, bewegen is ademen” Ilse Middendorf

 

WERKWIJZE

Bij mij krijg je ‘ademles’, geen ademtherapie. De adem kan zich op allerlei manieren aan ons laten zien. Dat zal je ervaren in de lessen. Jouw eigen vragen en omstandigheden zijn het vertrekpunt. Ik heb geen protocol, behandel- of leerplan klaarliggen, maar wel een schat aan kennis en ervaring in het zoeken en vinden van creatieve antwoorden op individuele ademvragen. Gaandeweg krijg je meer lichaamsbewustzijn, je lijf wordt soepeler, je houding verbetert, je ontdekt hoe je jouw adem kan uitnodigen om je welbevinden, stemming, veerkracht en creativiteit te vergroten. Je positieve krachten worden aangesproken. Je oorspronkelijke klachten verdwijnen naar de achtergrond.

Ook als je niet vanwege klachten komt maar puur uit belangstelling, zal er een nieuwe wereld voor je opengaan. Als je je aandacht niet richt op de adem zelf, maar op je eigen lijf dan komt de adem vanzelf naar je toe.

 

VISIE

Geïnspireerd door mijn leraren, door de vragen en ervaringen van mijn leerlingen en steeds weer gevoed door eigen onderzoek op het terrein van lichamelijk en psychisch welzijn, anatomie, filosofie en natuurwetenschap, wil ik in mijn lessen het volgende uitdragen:

 

De adem verbindt lichaam en geest. Hij is de brug tussen beiden. In het verkennen en bewandelen van die brug is het eigen lijf het uitgangspunt.

De adem is een gesprekspartner die je ontmoet als je het wonder van het lichaam beter gaat begrijpen.

De adem heeft vele kwaliteiten die je leert kennen in reflectie op wat ‘bewegen op de adem’ in je lijf en qua stemming oproept. Zo zul je merken dat je emoties een bedding kunnen vinden in de adem.

De adem is concreet: wijsheid van oude culturen over de adem blijken vaak ook te duiden vanuit een wetenschappelijk kader. Kennis van de anatomie helpt om de substantiële kracht van de adem te ervaren.

De adem verbindt in vele opzichten, ook het individu met het universum.

 

KENNISMAKEN?

Wil je je mogelijkheden ontdekken om prettiger te ademen en te leven?

Wil je ervaren wat het met je doet als je je aan de adem toevertrouwt?

Ik wil je daar graag in begeleiden, met plezier, bezieling en deskundigheid.

 

Meld je aan voor een telefonische kennismaking via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.