De adembehandeling

“Dit ademwerk beoogt steeds zichzelf te leren kennen, zichzelf te leren ervaren, en raakt je zo diep, dat je er niet omheen kan.”

Cornelis Veening (1895-1976), grondlegger

 

De adembehandeling is een 'gesprek'

De term adembehandeling wekt vaak verwarring. De adembehandeling is niet een therapeutische behandeling, maar een lichaamsgerichte coaching om je vertrouwd te maken met je eigen adem, zijn wetmatigheden en mogelijkheden. De middelen daarvoor zijn gesprek, oefeningen op de kruk, en een massage waarbij de cliënt gekleed ligt op een massagetafel: het 'ademgesprek'.

 

De handen van de behandelaar wijzen je daarbij de weg. In oude culturen werd het hart van de hand gezien als de poort tot de longen. In de adembehandeling zoeken mijn handen contact met jouw adem, met de bedoeling een 'ademgesprek' op gang te brengen. Als behandelaar ben ik als het ware een tolk. Vanuit mijn kennis en eigen ervaring vertaal ik de taal van de adem, zodat jij in gesprek kan komen met je adem. Je aandacht wordt gericht op je lijf. Je wordt daarin van alles gewaar en je adem reageert daarop.

 

In het contact met de adem ontstaat mildheid, ontroering en inspiratie en kan oud zeer worden verwerkt. Vertrouwen in de eigen innerlijke kracht en helderheid over wat er toe doet, kan vertrouwen en richting geven.

 

“De adem is mijn coach.”

“Het heeft mij heel ver gebracht en dichter bij mezelf dan ik had kunnen denken. Ik zit nu in een periode dat het moeilijk gaat op het werk. De mensen om mij heen zeggen: 'Neem toch een coach', maar dat doe ik niet. Ik zit al genoeg in mijn hoofd. Voor mij is het vooral nodig om in mijn lijf te komen. De adem is daarbij mijn coach”.

Cliënt, 54 jaar, arts

Blog: "In de oorspronkelijke adembeweging begint het therapeutische werk"

 

Gapen, signaal van de innerlijke adem

Gapen in het openbaar wordt als een taboe gezien, maar niet door mij. Laat het gapen toe en geniet er van. Breng niet je hand naar je mond. Dan houd je de gaap tegen. Dat is les 1. Waarom? Gapen is een teken dat de innerlijke adem wakker wordt en dat is een goede zaak. Ik kan er erg van genieten om te gapen, zonder hand voor mijn mond. En zo ben ik op vakantie door een medereiziger 'betrapt'. Dat was dan weer niet de bedoeling!

 

Luister naar de podcast van Mariëlle Groenendijk, waarin zij en ik in gesprek zijn over de verschillende facetten van het gapen.

Aanmelden?

Heb ik je interesse gewekt en ben je benieuwd naar het verdere verloop? Meld je aan via dietsi@hetnet.nl voor een telefonisch intakegesprek van max. 15 minuten.

Contact