Adem & beweging

“Adem is beweging, bewegen is ademen".

Ilse Middendorf

 

In workshops en individuele sessies komen we in beweging. Je aandacht gaat daarbij op de eerste plaats naar je hele lijf, niet zozeer naar je adem. Naarmate je meer voeling krijgt met je lichaam kun je je meer overgeven aan het ritme van de adem. Je adem gaat dan je beweging vorm geven. Het wordt een samenspel. Bewegen kost dan minder moeite; de adem geeft je vleugels.

 

Bewegen op je adem

Er is een breed scala aan oefeningen, van meditatief tot uitbundig. De oefeningen zijn eenvoudig, ze vragen aandacht, maar geen uithoudingsvermogen. Ze maken dagelijkse handelingen lichter, zoals opstaan uit een stoel of een zware tas oppakken. Er zijn ook praktische tips vanuit de 'huisapotheek'. Die zijn in te zetten op moeilijke momenten. Al bewegend ontstaat inzicht hoe houding en beweging kunnen helpen om vrijer te ademen. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en gaat soepeler en expressiever bewegen. Het hele lichaam doet mee met de ademhaling. Dat aan den lijve ervaren is voor velen een hele opluchting.

 

Werkboek Adem & beweging

Meer dan honderd oefeningen en de achtergronden ervan staan beschreven in dit prachtig geïllustreerde handboek. Ook zijn via een link vijftien video’s te bekijken.

Adem & beweging is geschreven in samenwerking met Mariëlle Groenendijk.

 

Bekijk en het boek hier en doe mee met een van de video's.

 

Audiolessen

Tijdens de eerste lockdown is een serie van 8 audiolessen ontstaan. Elke les is opgebouwd rondom een aantal thema’s uit ‘De ervaarbare adem. De serie is voorzien van een handleiding en foto's van de hand van ademdocente Gabriëlle Barros Martins.

 

De serie kost € 150,- Een proefles met 2 thema's kost € 15,- Een lijst met de thema's is beschikbaar.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met naam en adres als je belangstelling hebt.

 

Ervaringen van cursisten

“Het was fijn om mezelf aan te raken, te voelen dat ik een lichaam heb, bij mezelf aan te komen. Het is eigenlijk zo simpel, je hebt er geen drank of film voor nodig om je prettig te voelen”.

Deelnemer grondbeginselenworkshop, 55 jaar, tolk 

 

“Ik ga moe maar voldaan naar huis. De oefeningen waren grappig, met veel humor”.

Deelnemer grondbeginselenworkshop, 60 jaar 

 

“Als ik spanning of pijn heb en ik doe de ademhalingsoefeningen, dan voel ik het opener worden, losser. Dan komt er meer rust. Dat is heel fijn. Ik doe de oefeningen soms wel drie keer op een dag. Omdat het goed voelt. Het is een van de weinige oefenseries van allerlei therapieën die ik gevolgd heb, waarbij ik het telkens weer kan opbrengen om ze te doen. Dat zegt dus wel iets over dat ze echt werken.”

Cliënt, 50 jaar, saxofonist en muziekdocent, vanwege de ziekte van Bechterew heeft hij chronische pijn.